SEO för nybörjare: SEO-grundläggande för bloggare

seo for nyborjare

SEO enkelt förklarat för dig som är nybörjare inom bloggande

I den här artikeln ska jag presentera grunderna i SEO (sökmotoroptimering) för nybörjarbloggare. Jag tror inte att mina läsare är dumma. Om du börjar lära dig SEO för att utveckla din blogg är du långt ifrån dum. Vi skall här kolla igenom några av de sakerna du behöver förstå när du skall börja och blogga samt använda dig av SEO för att synas i sökresultatet hos Google eller någon av de andra sökmotorerna.

Hur fungerar SEO?

Låt mig ge dig ett exempel på hur Google fungerar.

Google har utvecklat automatiska algoritmer för att rangordna din webbplats. De skickar ut ”botar” eller ”spindlar” som utvärderar din webbplats med hjälp av över 200 indikatorer som avgör om din webbplats är värdefull eller värdelös. Dessa indikatorer omfattar backlinks, ålder, trafik, innehåll…

SEO är konsten att göra robotarna nöjda med vad de hittar. Det är ett särskilt komplext område som ständigt förändras, men trots allt liv och rörelse finns det fortfarande några områden som är oförändrade från början. Och det är det jag kommer att tala om.

nyborjare seo blogg

Grunderna i SEO

1. Du behöver ett eget domännamn och ett eget webbhotell

Det första som nybörjare behöver veta är att de måste ha ett eget webbhotell och ett eget domännamn. Gratis bloggar främjar inte alla ansträngningar som du kan göra för SEO.

Varför är det så?

Många säger att om du verkligen menar allvar med din webbplats skulle du ha ett eget namn och vara värd för din webbplats själv. Och Google vill bara peka på webbplatser som anses seriösa och pålitliga.

Jag råder alla nya bloggare att skaffa ett eget domännamn och ett eget webbhotell från början. Du kan börja med One.com, Loopia, Egensajt eller Oderland som webbhotellsleverantör.

2. Lös problem med originalinnehåll

Du måste komma ihåg att Googles mål är att förse användarna med användbart innehåll av hög kvalitet som löser människors problem. Om du löser problem för människor som letar efter lösningar är det mycket troligt att ditt innehåll kommer att delas och att du kommer att rankas väl i Google.

Numera betyder orden ”originalinnehåll” mycket mer än artiklar. Du bör använda andra innehållsformat, t.ex.

 • Fotografi: Använd Pixabay, Unsplash och inkludera foton i dina artiklar. Det är bäst om de är dina egna.
 • Videor: gör handledningar eller ”videoartiklar” med din webbkamera. På så sätt får du länkar och trafik från YouTube.
 • Podcasts: Itunes växer snabbt, eftersom fler och fler människor använder sina smarttelefoner på Itunes.

Målet är att skapa en relation med dina läsare för att hjälpa dem. Det innebär fler delningar och snabbare resultat i SERPS (Search Engine Ranking Position).

3. Skapa backlinks på ett naturligt sätt

Om du precis har börjat med SEO har du säkert redan hört talas om backlinks. En backlink är en länk till din webbplats på webben.

Några saker att veta:

 • Köp dem aldrig: Jag hörde en historia om en person som brukade göra SEO för ett företag. Han köpte länkar av dålig kvalitet och webbplatsen bannlystes från Google. Köp dem aldrig.
 • Tänk på källan: Bloggen som länkar till din webbplats kan göra stor skillnad. Om det är ett långvarigt domännamn som är välplacerat är backlänken ännu viktigare. En bra länk från en webbplats med gott rykte och god kännedom och din plats
 • Ankartexten: Ankaret är de ord som används för länkarna. Till exempel med ordet ”motivation” som länkar till en annan artikel.

Som jag sa är det bästa sättet att skapa backlinks att skapa innehåll av mycket god kvalitet och att göra gästinlägg på andra bloggar.

Kom ihåg att det också är viktigt med backlänkar till ditt eget innehåll.

4. Se till att du har ett SEO-optimerat tema

SEO består av två komponenter: den första är utanför din webbplats med länkar till sociala medier och bakåtlänkar, och den andra är att optimera ditt tema. Det är viktigt att optimera ditt tema eftersom det hjälper Google att genom indikatorer få reda på att din webbplats är pålitlig. Det hjälper också Google att hitta ditt innehåll.

Några saker att kontrollera:

 • Välkodat tema: Se till att ditt tema är välkodat med den senaste och bästa tekniken.
 • Snabb laddning: En webbplats med god laddningshastighet bidrar till att förbättra användarupplevelsen på din webbplats. Dessutom gillar Google det. Du kan använda cache-plugins.
 • Inga trasiga länkar: Se till att du inte har några trasiga länkar och att navigeringen är smidig.

För mig är de bästa temana för SEO de från Studiopress. De är kodade och byggda för snabb laddtid och utformade för bra SEO.

Att ha ett tema med bra design är viktigt för ditt varumärke. Det är viktigt att sticka ut från mängden.

5. Fixa din permalinkstruktur

Permalänkar är länkar som gör det möjligt för människor att hitta inlägg och sidor på din blogg. Så här är de uppbyggda: en rot och en förlängning.

Till exempel för den här artikeln:

rot: dreamtooms.se

tillägg: /seo-for-nyborjare

Det är viktigt att ha en bra permalinkstruktur. Du kan ändra det genom att gå till Inställningar och sedan till Permalänkar. Det bästa alternativet är att bara ha artikelns titel som ett tillägg. Tips: Du kan förkorta titeln på permalänken genom att endast ange nyckelord.

6. Installera en Sitemap

En av de enkla sakerna du kan göra är att installera en Google Sitemap-plugin som ger dig en slags karta över alla dina artiklar, sidor och arkiv. Här är en av de mest använda länkarna: Google Xml Sitemaps. Det fungerar bra.

Det möjliggör en bra indexering. Annars ingår det i WordPress Seo-pluginet.

7. Kommentera på andra bloggar

Under lång tid var en strategi att lämna kommentarer på välrenommerade webbplatser. Det kan ge trafik, underlätta interaktion och ge dig en backlink.

Detta är inte längre fallet på de flesta bloggar. Utom för dem som använder pluginprogrammet ”Comment Luv”. Länkarna är dofollow-länkar, vilket skapar en backlink till din blogg.

Du kan använda Market Samurai för att se vilka webbplatser som använder den.

seo for nyborjare

8. Skapa bra profiler på sociala nätverk

Du bör också fokusera på sociala nätverk. Varför? Google tar nu hänsyn till det för att se om en artikel är relevant och av god kvalitet.

Om hundratals eller tusentals människor twittrar ditt innehåll är det stor chans att det är av god kvalitet. Det bästa sättet att få retweets är att ha bra följare och skriva innehåll som folk gillar så att de delar det.

Tips för att komma igång:

 • Twittra eller nämna inflytelserika personer
 • Tillhandahåller värde
 • Dela andras innehåll

9. Använd SEO-plugins

Det finns flera SEO-plugins för WordPress som kan hjälpa dig med SEO. För mig är Wordpres SEO by Yoast den bästa. Det gör det möjligt att göra många saker (nyckelord, SEO-titel, metabeskrivning, innehåller en Sitemap…).

Ett annat mycket bra plugin är All In One SEO Pack.

Om du känner till andra kan du skriva dem i kommentarerna nedan.

Vad har jag glömt?

Okej. Om det finns saker du vill lägga till eller saker som jag har glömt, lämna gärna kommentarer nedan. Jag har länge brunnit för SEO och har förmodligen gjort de flesta misstagen under de åren jag har pysslat med bloggning samt SEO både professionellt och på hobbynivå. Lär dig SEO från grunden och denna artikeln är en start för dig som är nybörjare inom sökmotoroptimering och vill komma igång på rätt sätt med din blogg eller webbplats.

Petter Hedman

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *