Staket: Olika stängsel för din trädgård

Olika-typer-av-staket

Vilka olika staket finns det?

Att lägga till ett staket på din fastighet är ett viktigt investeringsbeslut. Du vill försäkra dig om att det staket du väljer passar in i din omgivning och stämmer överens med hemmets stil. När du letar efter stängsel-konstruktioner har du flera olika alternativ att ta hänsyn till. Många köper kastanjestaket nu och sätter upp både för djur och för egen del i sina trädgårdar.

Trä och metall är två populära material när det gäller att skapa ett staket. I följande artikel diskuterar vi några av de mer populära staketstyperna och materialen som finns tillgängliga.

Stilar för staket och stängsel

10 populäraste stilar att tänka på – Kedjelänkstängsel, vinylstängsel, gungor, staket av stolpe och järn, anpassade trästaket, staket av spansk typ och staket av engelsk typ är bara några av de många stilar som finns tillgängliga. Dessa stakettyper har använts i mer än hundra år och fortsätter att vara populära på dagens marknad. Oavsett vilken stil av staket du bestämmer dig för till din trädgård måste du tänka på installationen. Det finns flera olika typer av installationsmetoder. Nedan följer en lista över några av de mest populära installationsmetoderna.

Olika-typer-av-staket

Trästaket

– En av de äldsta och fortfarande mest populära stilarna för trästaket är det vanliga staketet av trä. Dessa staket kan få pris över tusen dollar beroende på träkvaliteten och designen. Detta är en av anledningarna till att trästaket tenderar att komma med många problem. Trästaket måste tryckbehandlas hela tiden eftersom trä expanderar och drar ihop sig när det blir vått och kallt och om det inte är ordentligt skyddat kommer du att få stora reparationer. När du vill få ett lågt pris på detta staket kanske du vill titta på andra träslag som inte expanderar eller drar ihop sig lika mycket.

Post Caps

– Att bygga ett staket med post caps är ett bra alternativ för dem som vill få det allra bästa för sina staket men inte vill spendera för mycket pengar. Ett populärt val med den här typen av stängsel är att bygga ett stängsel som använder stolphuvuden. Med dessa stolpar kommer den övre kanten att cementeras till betongen. Dessa är bra för områden där det kommer att finnas en hel del stenar eller andra hinder eftersom stolphuvudena hindrar stenarna från att glida av. En annan bra sak med dessa staket är att de kan beställas på beställning med vilken design eller stil som helst.

Tryckbehandlat trä

– Om du letar efter ett mycket bra staket som håller i många år är tryckbehandlat trä ett bra alternativ. Dessa staket kan också beställas med vilken stil eller design som helst och finns även i ceder-, redwood-, cypress- och evergreen-stilar. Ett populärt val med den här typen av staket är att det är tryckbehandlat med ett naturligt vax som gör att det håller sig starkt även när det är vått. Det tål många olika typer av väder och är motståndskraftigt mot röta, insekter och termiter.

Spik i ditt staket eller stängsel

– Beroende på vilket område du bor i kan du behöva spik eller spikar till dina staket. Om du gör ett staket som inte ligger i ett område som ständigt utsätts för väder och vind kan du klara dig med spik. Om du däremot sätter upp ett staket som tillbringar den mesta tiden i väder och vind vill du ha spikar. För båda dessa alternativ kan du hitta spikspikar i olika storlekar, längder och färger. Du kan måla dem i vilken färg du vill, och många väljer även att få spikhuvudena gjorda med dekorativa metalldekorationer så att de matchar resten av staketet.

Färg på ditt staket

– Om du vill ge ditt staket lite extra färg, varför inte prova med röd färg? Det finns olika typer av fläckar tillgängliga, och var och en ger staketet ett annat utseende. De flesta röda fläckar kommer i mörkröda nyanser, och vissa tillverkas till och med med olika typer av fläckar som sträcker sig från klar till brun. Du kan få prislappar som varierar från en och en halv till tre dollar, beroende på storleken och hur mycket du är villig att spendera på ditt nya staket.

Köpa produkter på din bygghandel

Om du bestämmer dig för att köpa färgningsmaterial bör du gå och handla dem i en bygghandel, järnaffär eller till och med på nätet. Du kan till och med hitta dem begagnade, men se till att de fortfarande följer instruktionerna som följde med färgningen så att du inte hamnar i ett kostsamt misstag.

Ringskaft på staketet

– Om du vill lägga till lite variation till ditt staket bör du definitivt överväga att lägga till några ringskaft. Ringarna på skenorna imiterar löv och grenar som naturligt växer på ett träd och ger ditt staket ett realistiskt utseende. De säljs vanligtvis som kit, och det är lätt att följa anvisningarna så att du kan sätta på ringarna på några minuter. Även om de rostar med tiden kan du undvika att behöva byta ut ringarna genom att sätta tejp över skaften innan du sätter på dem. På så sätt förhindrar du att rosten syns igenom, vilket gör att ditt stängsel ser ännu mer autentiskt ut.

Petter Hedman

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *