Retrotapet: Tapeter i retrostil för ditt hem

Retro – och vintagetapeter som inredning

Retrotapeter är ett spännande sätt att lägga till antingen ett stänk av nostalgi eller ett stänk av autentisk stil i vilket rum som helst. Oavsett om det är tänkt att komplettera en retro matsal eller att helt ersätta ett mer konventionellt modernt vardagsrum, kommer retrotapeterna säkert att vara den perfekta finishen.

Tapeter från 50-tal, 60-tal och 70-tal

Eftersom retrodesign tenderar att förknippas med svunna epoker, som 1950-talet och 1970-talet, finns det många olika stilar och mönster tillgängliga för att passa alla smaker och teman. Den kan också användas för att skapa en kontrast, men ändå kompletterande look till aktuella inredningsteman genom att använda olika färger och mönster. I den här artikeln ges en kort historik över retrotapeter och hur de har blivit ett populärt inslag i både moderna och traditionella hem.

retrotapet

Gamla mönster utgör grunden för retro

Retrotapeter har sitt ursprung i en svunnen tid. De har kallats ”retro” av mycket liknande skäl eftersom de ofta skapas med hjälp av mönster som verkar åldrade eller årtionden gamla. Många människor förknippar ofta retrotapeter med mode från sin favoritepok, filmer eller tv-program, vilket är förståeligt med tanke på den bestående effekt som retrotapeter och tillhörande föremål har på sinnet.

Köp retrotapet på nätet

En enkel sökning på nätet kan ge miljontals resultat där du inte bara kan hitta faktiska exempel på retrotapeter utan också förklaringar, historia och diskussioner om hur de ursprungligen skapades. I många fall är dessa online-resurser utformade för att föra den sanna skönheten hos retrotapeter närmare hemmet.

Färgglada mönster som sticker ut

Det viktigaste för att skapa retrotapeter är att använda livfulla, kontrasterande färger som påminner om det förflutna men som samtidigt har en modern känsla. Populära retrotapetmönster är ofta baserade på ett visst tema eller en viss epok. Precis som med moderna tapeter sticker vissa färger och mönster ut från resten och skapar ett unikt utseende som lätt kan identifieras som en del av en viss tid och kultur.

Retrotapeter använder en palett av varma röda, orange, gula, blå och gröna färger, ofta med subtila nyanser av svart. Färgerna är i allmänhet djärva och blockiga snarare än mjuka och reflekterande.

retrotapeter

Retrotapeter är fulla av färggranna kombinationer

Retrotapeter hänvisar ofta till specifika element från olika epoker genom historien, t.ex. pinup-flickor, skyskrapor eller ikoniska bilder från 50- och 60-talen. Vanligtvis hämtar retrodesign sin inspiration från färger, geometriska former och bilder från tidskrifter från den tiden.

Många av de mest populära motiven kommer från ikoniska bilder från platser som pinup girls från tidningen Playboy eller strandscenen från filmen Beach Boys. Andra är inspirerade av mer moderna områden som bilar, tåg eller till och med baseball. Att skapa en retrodesign innebär ofta att man måste hitta originalkonstverk eller samla in vintageutskrifter eller -stycken.

Tapeter från 70-tal och 80-tal

Förutom retrotapetmodeller från 70-talet kan du också hitta ett stort utbud av mönster och färger från 80-talet. Retrotapeter skapades förr för ett helt annat syfte än de färgglada tapeter som används idag. Förr i tiden var retrotapeter faktiskt utformade för att uttrycka en persons individuella personlighet, vilket gör det särskilt intressant att se hur mönster och färger har förändrats under årens lopp. Retrostilen är fortfarande mycket populär i designen nuförtiden, vilket gör den idealisk om du vill skapa en unik miljö eller ett unikt tema i ditt eget hem.

Orange, grön, röd samt stora mönster

När det gäller färg finns det många retromönster som bygger på ljusa, djärva toner. Utöver detta finns det också många mer dämpade och svala mönster som kan ge en extra nivå av subtilitet och originalitet till varje inredningsutrymme. Ett favoritmönster är till exempel användningen av orange och svart som huvudfärger i ett fotopussel eller ett bårdmönster.

Pin up flickor och kvinnliga seriefigurer

Ett annat populärt tema är retromönstret som hyllar pin-up girls och andra kända kvinnliga seriefigurer från förr. Den här stilen kan verkligen ge ett rum en bra punch eftersom den har en stark känsla av rolighet. Med denna stil kan det dock ibland vara svårt att hitta leverantörer som säljer dessa produkter så det bästa sättet att få retrotapeter är att söka på nätet där du nästan garanterat hittar en design som passar din smak och budget.

Petter Hedman

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *