Retro Inredning: Populär och trendig inredningsstil

Inredning med retro look

När folk säger retro-look syftar de på en stil som antingen är påverkad av eller tar till sig mode och trender från det förflutna – särskilt populärt i USA. Retrodesign har blivit oerhört populärt och många individer väljer denna trend för ett rum eller en del av sitt hem som ett prisvärt sätt att lägga till lite historia och charm. Faktum är att retro är en av de mest populära designstilar som är aktuella idag. Vissa föredrar detta utseende på grund av den nostalgiska attraktionen, andra gillar fräschheten och enkelheten i detta utseende.

Retro inredningsstilar – Populärt

När man beskriver retrostilen finns det många saker att välja mellan när man väljer retrostil för ett rum eller en del av huset. Per definition betyder retro ”av retrotiden”, så det skulle referera till saker från 1950- och 1960-talen. Så retrostil kan betyda allt från 1950-talet till 1970-talet, även om det oftast hänvisar till de senare åren av 1950-talet.

Vintage-Retro-deisgn

Den här stilen kommer med många olika element som blomstertryck, blomsteraccenter, jordtoner, pin stripes-överdrag och andra retrodesignelement. Tapeter är ett genomgående tema när det kommer till retro och vintage. Dessa element väljs ofta för att komplettera befintliga möbelstilar eller för att skapa ett nytt utseende som fortfarande är mycket bärbart och lämpligt för dagens inredningsschema.

Retrodesign är här för att stanna

Det finns flera retrodesigns som först nyligen har kommit på modet, men som snabbt blir favoriter i retrovärlden. En av dessa retrostilar är den kritstrecksmönstrade stolen. Denna tidlösa design har återigen gjorts populär av designers på 2000-talet. Kritstrecksrandiga möbler är faktiskt en uppdaterad version av retrolooken, där man använder kritstrecksrandigt som det huvudsakliga färgmönstret i stället för det klassiska orange och vita.

Vintage och chic

Dessa kritstreckade möbler används nu för att skapa en modern tolkning av vintagemöbler. Precis som vintage pinstripes kan ge varje rum en unik retrokänsla, kan dessa nya retromöbler ge vintagekomfort och en modern känsla till ett rum.

Ett annat designelement som används mycket i retrokök och vardagsrum är shabby chic. Shabby chic är en designstil som påminner om tidigare decennier, men med en sliten och nödställd effekt. Vardagsrum och kök är ofta de områden i ett hem där människor verkligen uppskattar värdet och ansträngningen som går åt för att upprätthålla denna vintagestil. Möbler som är shabby chic är ofta kombinerade med blommiga tryck på tygerna och målade ytbehandlingar på möblerna. Möbler i stugstil används också ofta för att skapa en liknande effekt.

Vintage och retro kan användas i många hem

Vintage- och retrodesign kan användas i nästan alla rum i ett hus. Detta beror på att det finns många gamla föremål i nästan allas hem. Till och med föremål som tv-apparater, som anses vara ett relativt nytt inköp, kan göras retro med rätt färger och tyger. Samma sak kan sägas om antikviteter, som är ett annat relativt nytt inköp som kan retroanpassas på många sätt.

Inspiration till retro design

Det finns många olika ställen där du kan hitta inspiration till retrodesign i ditt område. Ett bra ställe att börja på är den lokala loppmarknaden. Loppmarknader har vanligtvis ett överflöd av vintage- och antikfynd, vilket innebär att du inte borde ha några problem med att hitta många olika stilar och epoker av föremål som kan användas i ditt hem.

Leta på loppmarknader för att hitta retro

Det är dock viktigt att komma ihåg att dessa loppmarknader i allmänhet är en engångsföreteelse, så det kan vara en utmaning att hitta rätt bitar. Dessutom tenderar dessa loppmarknader att köras varje vecka under sommarmånaderna, så detta är inte den bästa tiden på året för att hitta de föremål du letar efter.

Retrostil i tidningar

Ett andra bra ställe att hitta retrostil är genom olika inredningstidningar. Dessa publikationer tenderar att fokusera på retrostil på sina sidor. Tidskrifter som fokuserar på retroarkitektur kan också ge dig fantastiska idéer om hur du kan använda dessa stilar i ditt eget hem.

design-retro

Om du gillar tidskrifter som fokuserar mer på framtiden, t.ex. vad som kommer att hända under de närmaste decennierna, kanske du också vill prenumerera på framtida nummer av dessa publikationer. Då har du större chans att hitta de perfekta tillbehören för att komplettera din retrodesign, och du kan också få ett exklusivt erbjudande på något som du har hittat på nätet.

Retro och vintage på antikvariat

Slutligen, om du gillar popkulturen från förr i tiden kanske du vill titta runt i antikvariat. Många gånger har dessa butiker ett överflöd av olika möbler i retrostil som du kan välja mellan. Du kan verkligen få en känsla för vad en viss tid av möbler var för stil. Antikaffärer är också bra ställen för att hitta unika föremål, som vanligtvis inte finns någon annanstans. Kom bara ihåg att hålla ögonen öppna när du bläddrar bland olika retrodesignstilar, och nöja dig inte med något om du inte verkligen älskar det.

Petter Hedman

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *