Vad är kilowattimmar? – Hur räknar man ut kilowattimme

Vad är kilowattimmar? - Hur räknar man ut kilowattimme

Kilowattimmar – Vad är en kilowattimme?

Termen kilowattimmar, eller förkortningen kWh, stöter man ofta på när man läser om elavtal och elpriser. Det kan för vissa vara oklart vad det egentligen innebär så därför tänkte vi här kort beskriva vad som menas och vad du behöver veta.

Elkostnad mäts i kilowattimmar

När det kommer till din elkostnad mäts ofta priser i just enheten kilowattimma (kWh) och det är alltså så mycket energi som en effekt på en watt utvecklar under en timmes tid. Energi är alltså effekt gånger tid.

Kilowattimme kW·h 103 wattimmar = 1 000 wattimmar = 3 600 000 joule. 1 vanlig spisplatta som du har på en timme hemma förbrukar ca 1 kilowatt, 1 kwh. Andra produkter i hemmet drar andra summor om du räknar kilowatt. Man brukar säga att en vanlig person förbrukar ca 15 000 kilowattimmar per år. Detta skiljer sig såklart mellan alla olika människor, men det är ett genomsnitt, som sägs ligga i närheten av sanningen.

Produkter i hemmet märkta med Wattal

Alla saker man har hemma och drivs av el brukar vara märkta med ett Wattal vilket anger den apparatens effekt. Om någonting har en effekt på 1000 W och denna körs under en timme kommer den alltså förbruka 1 kilowattimme (kWh). Du kan med hjälp av denna märkning enkelt se hur pass mycket en specifik produkt drar vad gäller elen.

Kilowattimme

Som exempel kan tas en glödlampa på 25W som förbrukar 1 kilowattimme (kWh) på 40 timmar. För att komma fram till det räknar med helt enkelt 1 kWh = 1000 W x 1 timme = 25 W x (1000/25) timmar.

Beräkna elförbrukningen

På detta sätt skulle man kunna beräkna hela sin elförbrukning, i alla fall i teorin. Man skulle då behöva ställa upp alla saker man har hemma som drivs på el och multiplicera med tiden man har de igång. Vanligtvis brukar man få en uppskattning på sin årsförbrukning på elräkningen. Denna kan vara en bra siffra att kolla när man ska jämföra elpriser. Vill man få koll på sin elförbrukning eller gå över till grön el, så kan man med fördel läsa dessa artiklar. Även artikeln om hur du kan sänka din elkostnad med elbesparing kan vara intressant för dig.

Petter Hedman

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *