Spara el: Sänk kostnaden med elbesparing

spara-el

Spara pengar genom att sänka elförbrukningen

1 kWh besparad är 1 krona mindre i elräkning. Läs det igen! Det kommer att få dig att se på din elförbrukning på ett nytt sätt. El besparing är en viktig del i att du skall kunna använda mindre el, men behålla din livskvalitet. Du sänker på detta sätt din elförbrukning och sparar pengar!

Minska din elförbrukning

Det enklaste sättet att sänka din elräkning är att minska din energiförbrukning. Med rörligt elpris betalar du idag cirka 1 kronor per kWh, och under kalla vintermånaderna ännu mer. Det innebär att 1 kWh besparad är lika med 1 krona i mindre utgifter. Det kanske inte låter så mycket, men idag uppgår en tvåbarnsfamiljs energikonsumtion till 30 000 kWh om året. Det innebär att om familjen kan sänka sin elkonsumtion om 10 % blir elräkning 3 000 kronor lägre om året. Många familjer kan göra besparingar om upp till 20 % i sin elförbrukning utan att det påverkar livskvaliteten.

sank-elkostnad

Sänk din elkonsumtion med 20 %

En vanlig familj kan spara 6 000 kronor om året genom att tänka energismart. Dessa elbesparande åtgärder är enkla att genomföra och påverkar inte nämnvärt en familjs livskvalitet. Man behöver bara vara lite smarta och lite aktsammare med sin elförbrukning och på detta sättet är man lite mera noggrann med sina pengar.

Uppvärmning – Sänk kostnaden

På vintern kan uppvärmning av en villa svara för mer än hälften av din elkonsumtion. Genom att sänka din inomhustemperatur med 2 grader kan du kapa 5 % av din elräkning rakt av. Nattetid kan neddragna persienner och fördragna gardiner förhindra värmeutstrålning genom fönster. Vid semesterresor kan du med fördel sänka inomhustemperaturen till 15-17 grader om ingen skall vistat i huset. Ha alltid luckor till vinden stängda för att förhindra värmeutstrålning. Undvik att vintertid hålla fönster på glänt.

Badrum – Dusch istället för badkar

Att duscha förbrukar vanligen bara 1/3 så mycket vatten som att bada. Genom att alltid duscha framför att bada kan du sänka kostnaden för varmvatten i badrummet med 60 %. En tvåbarnsfamilj som duschar varannan dag istället för varje dag kan spara 1 000 kronor om året. Genom att byta duschmunstycke till en med ställbar stråle kan du minska vatten (och värme) förbrukning med ytterligare 40 %!

Elektronik – Stäng av din elektronik

TVn är den största energiförbrukaren bland elektronik i hemmet. Genom att välja en TV-skärm om 32 tum istället för 42 tum kan du minska energiförbrukning med upp till 40 % Vid nyinköp av TV, välj den med lägst förbrukning. Bland 42 tums apparater kan det skilja flera 100 Watt trots samma skärmstorlek. Undvik att han TV och datorer på stand-by-läge. Stäng av strömmen automatiskt med strömbytare.

spara-el

Kök – Frosta av frys

Glöm aldrig att regelbundet frosta av frysen. En isfylld frys kan konsumera flera hundra watt mer än en isfri.
Ställ ut varm mat på balkongen så att den får svalna av innan du lägger in den i frys eller kylskåp. Var noga när du öppnar och stänger din frys. Ha den inte öppen på glänt för länge. Snabb öppning. Snabb stängning. Använd spis och andra elektroniska produkter/maskiner i köket med måtta. Dra ut sladden eller använd en förlängningskabel med avstängningsknapp. Vattenkokare och mikro drar en del el.

Tvätt och disk

Genom att tvätta kläder i 40 grader istället för 60 grader kan du minska uppvärmningskostnaden för vattnet med upp till 50 %! Packa tvättmaskinen full innan du tvättar.  Handdiska i kökets vask genom att i förväg hälla upp vatten. Undvika att diska och skölja av under rinnande kran.

Belysning

En lågenergilampa har en livstid som överstiger en vanlig glödlampa upp till 5 gånger. Samtidigt är energiförbrukning 1/5. Släck utebelysning, eller använd rörelsesensorer för att bara lysa upp vid rörelse utanför huset. Använd lågenergilampor och släck i de rum där du inte vistas för tillfället. LED lampor drar minimalt med energi.

Sänk kostnaden genom elbesparing

Ovanstående åtgärder kan alla sammantaget sänka en vanlig tvåbarnsfamiljs strömförbrukning
med 20 %. Det är 6 000 kWh om året, vilket innebär att familjen sparar lika mycket i kronor. Under barnens uppväxt innebär det att familjen under 18 år sammanlagt sparar över 100 000 kronor. Det är 50 000 kronor per barn.

Petter Hedman

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *