Lånelöfte: Skaffa löfte om bolån till din bostad

lanelofte-bolan

Lånelöfte till ditt nya boende

Ett lånelöfte är ett löfte från ett kreditinstitut som bevisar att du är garanterad att få låna en viss efterfrågad summa pengar. Lånelöftet gäller ofta under ett år. Att ansöka om ett lånelöfte görs ofta då man är i färd med att leta efter och köpa en ny bostad. När man är ute efter att köpa ett nytt boende går man ofta på ett flertal visningar och deltar i ett antal budgivningar innan ett avtal skrivs på och ett köp genomförs. Möjligheten till lånelöften möjliggör i denna process att du kan delta i olika budgivningar eftersom du av din bank har blivit lovad att få låna en viss summa pengar i och med att ditt lånelöfte blivit godkänt.

Ansök om lånelöfte på Internet

Du kan ansöka om ett lånelöfte på Internet eller på telefon hos ett kreditinstitut, beslutet kommer ofta inom några dagar. En annan fördel med lånelöftet är att när du ska ansöka om det riktiga lånet förkortar det låneprocessen, eftersom banken redan har dina uppgifter. Gör även själv en sk lånekalkyl.

lanelofte-bolan

Egen ansökan eller medsökande

För att ansöka om ett lånelöfte behöver du fylla i dina personuppgifter, namn, adress, boendeform, e-mail, civilstånd, om du har fast anställning, yrke, hur länge du har innehaft ditt jobb, arbetsgivare, brutto- och nettoinkomst. Du behöver även ange om du har en medsökande, och fylla i dennes uppgifter. Ni behöver redogöra för samtliga inkomster och utgifter samt tillgångar och skulder för att ansöka om ett lånelöfte, och ange om några av dessa förekommer i en annan bank.

Beskrivning av objektet

Detta innefattar bl.a. boende, fritidsbostad, aktier samt tidigare lån. Du får sedan fylla i en beskrivning av objektet eller projektet samt redovisa en kort budget. Budgeten för lånelöftet innehåller: köpepris för boendet, pris för eventuell gammal bostad, egna besparingar som ska användas vid köp, renoveringskostnader samt slutligen det totala beloppet.

Kreditbelopp – Amorteringar – Återbetalningstid

För att slutföra ansökan om ett lånelöfte som passar dig så fyller du i önskat kreditbelopp, referensränta, amorteringssätt, amorteringsintervall, önskad återbetalningstid och om du vill ha en amorteringsfri period inledningsvis. Du avslutar ansökan om lånelöftet med att uppge vilken säkerhet du lämnar, t.ex. egen eller annans bostad, alternativt en borgensman.

Att ansöka om en amorteringsfri period i sitt lånelöfte är självklart valfritt, perioden kan vara 0-60 månader lång. Återbetalningstiden kan variera ifrån 1-35 år.

Det lämnade budgetunderlaget underlättar för dig men även för banken i bedömningen och översikten av ditt lånelöfte. Det ger t.ex. dig en klarare syn i hur stora månadsrater din ekonomi tillåter.

lanelofte-bolan

Låneförsäkring

Du kan även ange i ditt lånelöfte att du önskar att välja till en låneförsäkring i ditt kommande lån. Beroende av försäkringstyp tillåter försäkringen minskade amorteringar och en förlängd lånetid om du till exempel skulle bli arbetslös. Vissa försäkringar som du kan finna i samband med tecknandet av ditt lånelöfte löser även ditt lån i särskilda situationer.

Jämför för att få bästa lånelöfte

Då din ansökan om ett lånelöfte blivit behandlad och godkänd sker en träff på kreditinstitutets kontor för att skriva under kredit och säkerhetsdokumenten. När ansökan om lånelöftet blivit godkänd kan du om det är tecknat via distanskommunikation såsom Internet häva avtalet inom 14 dagar.

De uppgifter som du delger kreditinstitutet vid ansökningen om ditt lånelöfte ges inte ut av bolaget annat än för att kontrollera dina angivna uppgifter. För att få bästa möjliga avtal för ditt lånelöfte bör du jämföra flera olika kreditinstituts regler och avgifter. Avgifter, räntor, mängd säkerhet samt krav på fast anställning m.m. kan variera mellan de olika instituten.

Petter Hedman

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *