Lånekalkyl bolån: Gör en kalkyl på ditt boendelån

Lanekalkyl-bolan

Lånekalkyl på ditt boendelån

Med en lånekalkyl kan du beräkna de ungefärliga månads- och totalkostnaderna för det lån som du planerar att teckna. En preliminär och ungefärlig lånekalkyl kan enkelt göras på Internet. I lånekalkylen får du fylla i det belopp som du önskar låna, samt den räntesats som finns på det lån som du är intresserad av. Du får även välja antal betalningsår samt betalningsperiod och betalningsmetod i lånekalkylen.

Välj rätt amortering

Med betalningsperiod menas i lånekalkylen hur du önskar utföra amorteringen, varje månad eller en gång i kvartalet. Med betalningsmetod kan du till exempel välja om du vill ha rak amortering eller ett annuitetslån. Med hjälp av dessa uppgifter kan en snabb automatisk beräkning genomföras direkt på hemsidan. En praktisk och enkel metod som framställer en generell lånekalkyl.

En lånekalkyl som görs på Internet kan inte ta hänsyn till några individuella skillnader, utan då måste ytterligare information delges banken. Max antal betalningsår varierar beroende på bank, från ca 12-20 år. Uppläggningskostnader samt andra avgifter tillkommer, de visas oftast i lånekalkylen.

Bolan-lanekalkyl

Gör en lånekalkyl direkt på Internet

På Internet finns lånekalkyleringsfunktionen tillgänglig dygnet runt och sker per automatik, för en mer detaljerad och personlig lånekalkyl krävs ytterligare kontakt med banken. En lånekalkyl kan genomföras för alla typer av lån, billån, bostadslån, båtlån m.m. Se bara till att den bank du väljer erbjuder lån för just det köp som du planerar att göra.

Jämför räntor och uppläggningsavgifter

Då du ska genomföra en lånekalkyl bör man likaväl som när man ansöker om ett lån se över olika alternativ och erbjudanden hos olika banker. Räntor, uppläggningsavgifter samt antal betalningsår, betalningsperiod och betalningsmetod kan variera i de olika bankernas lånekalkyler.

Då du ska beräkna din lånekalkyl på Internet är ofta räntan färdigifylld, och den varierar beroende på bank samt lånetyp m.m. Ibland får man dock själv leta på hemsidan efter den aktuella räntan på just det slags lån som du är intresserad av att ansöka om.

Avbetalningar och månadskostnad

Med internetversionerna av lånekalkylerna kan man lätt beräkna t.ex. skillnaden i månadskostnad eller kvartalskostnad med olika antal avbetalningar och se vilket som passar bäst med aktuell budget. Man kan även se på vad skillnaden mellan att ha ett annuitetslån eller ett lån med rak amortering skulle resultera i med lånekalkylen.

Lanekalkyl-bolan

Rak amortering

Med rak amortering menas att amorteringsdelen är lika stor vid varje avbetalningstillfälle men att räntedelen varierar, den minskar i och med att lånebeloppet sjunker för varje avklarad amortering. Vid ett annuitetslån räknas den totala kostnaden av lånet samman, inklusive avgifter och skatt. Detta delas sedan upp jämnt så att du betalar en lika stor summa vid varje avbetalning.

Gör en korrekt lånekalkyl

Detta innebär självklart skillnader för ditt framtida lån som du lätt kan beräkna i lånekalkylen. Den totala summan av ett lån med rak amortering blir alltid billigare, men om man vill veta de exakta kostnaderna varje månad och inte har råd oväntade sådana så kanske ett annuitetslån passar bättre. Lånekalkylen är till för att leda dig i rätt riktning i dina val av lån.

De flesta bankers hemsidor har en lånekalkyleringsfunktion. Det finns även särskilda hemsidor specialiserade på lånekalkyler med vars hjälp du kan jämföra olika bankers skatter och villkor m.m. Tillbaka till vår startsida på Dreamrooms.se

Petter Hedman

En reflektion på “Lånekalkyl bolån: Gör en kalkyl på ditt boendelån

  1. Pingback: Lånelöfte: Skaffa löfte om bolån till din bostad | DreamRooms

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *