Jämför elpriser – Skaffa bästa elpris

Jamfor-elpriser

Det är många i Sverige, som betalar för mycket för sina elavtal. Detta görs helt i onödan egentligen då vi har en avreglerad och fri elmarknad. I detta inlägg skall vi titta närmare på hur man jämför elavtal och hittar det mest fördelaktiga elpriset för dig och din bostad.

Vi kommer titta på avtalstider, fast eller rörligt elpris samt andra avgifter. Du kan med fördel jämföra ditt elpris ofta, då det ändras med snabba intervaller beroende på flera olika orsaker, som vi tar upp här nedan i denna artikel.

Spara pengar med rätt elavtal

Det kan verkligen löna sig att jämföra elpriser mellan olika elbolag och få fram det billigaste priset för sin bostad. Bor man i villa, bostadsrätt, är man student, pensionär, hyreslägenhet eller har andra behov. Det är alltid bra jämföra för att hitta bäst och billigaste lösningen!

Jamfor-elpriser

Fri elmarknad

Elmarknaden har varit konkurrensutsatt och avreglerad sedan 90 talet. Vi har en elmarknad som är gemensam med Finland, Danmark och Norge. Marknaden är den kraft som sätter priset. Börsen som sätter priset heter Nord Pool. I Sverige kan man enbart välja mellan svenska elbolag, trots att börsen är nordisk.

Priserna varierar

Det är dock klart värt att jämföra elbolagen mot varandra, för det finns pengar att spara på ett bra elavtal helt klart! Priserna varierar mycket likaså avtalen och villkoren i övrigt ger fördelar när du kikar runt bland de elbolag som finns representerade.

Priserna regleras av de enkla variablerna efterfrågan och utbud. Finns det mycket el, så sjunker priserna, men det är fler variabler som spelar in och här nedan ser du enkelt dessa:

  • Hur mycket vatten som finns i vattenkraftsverkens vattenreservoarer
  • Hur mycket kraft det går att få ut de kärnkraftsverk som är i drift just nu
  • Efterfrågan på el sjunker med bra väder
  • Kyla och sämre väder höjer efterfrågan på el
  • Oljepriset bestämmer till viss del elpriset
  • Valutan, hur valutakurserna ligger

Elprisguide – Jämför

Hur hittar man då det billigaste och bästa elavtalet? Vi har sammanfattat detta i de enkla stegen här nedan:

Gör ett aktivt val

Titta runt bland de olika elbolagen, för att se hur de ligger prismässigt. Titta på villkor, pris och annat, som påverkar ditt elpris. Har du flyttat till ny lägenhet eller till en villa, så skall du absolut se över ditt elavtal. Det är klart värt och du kan arbeta med att sänka dina elkostnader. Du skall INTE ha ett tillsvidareavtal. Man brukar säga att allt annat är bättre!

Det finns olika namn på tillsvidarepris och det kan ibland benämnas normalpris, anvisningspris eller så kallat enkelpris. Denna typ av pris, kan vara upp till 50% dyrare än andra prissättningar!

Hur bor du?

Elavtalen och elpriserna skiljer sig mellan vart du bor i Sverige. Du skriver in din adress, postadress, så ser du vilka elbolag som levererar billig el till det området. Du anger även om du bor i villa eller lägenhet.

Miljömärkt el?

När du jämför elbolag, elavtal och elpriser, så skall du absolut ange om du vill ha miljömärkt el eller inte. Det skiljer på priserna och den miljömärkta elen kostar i regel lite mer. Någon procent mer eller så. Så kolla även detta när du skall teckna nytt elavtal. Det skiljer inte så mycket, men en miljöcertifiering är någon procent dyrare än vanlig el.

Elförbrukningen spelar roll

Man behöver ange hur mycket el man gör åt per år, för att få det bästa priset och avtalet i det område man bor. Det skiljer sig mellan de olika leverantörerna. Titta på din senaste faktura för att få fram den förbrukning du gör åt varje månad och år. Tänk på att det skiljer mycket mellan sommar och vinter ifall du enbart ser senaste månadens förbrukning.

Fast eller rörligt elpris?

Ibland är det bättre att ha ett fast elpris och ibland är det fördelaktigt att ha sitt elpris rörligt. Elpriserna varierar ju under året och det beror ju även på din förbrukning och andra faktorer. Man kan kanske binda sitt elpris på sommaren, då priserna är lägre och sedan ha det rörligt vintertid. Svårt att tipsa om detta egentligen, men det kan vara en riktlinje.

Om du har rörligt pris, gynnas du av nedgångar i elpriserna, men har du ett fast elpris, så gynnas du ifall elpriset är fast och det går över det pris du har som fastpris. Har man en ekonomi, som inte är så stark, kan man gynnas av ett fast elpris, då man vet vad det kommer att kosta varje månad. Man kan även välja ett mixat avtal, där hälften är rörligt och hälften av elpriset är fastpris.

Jämför elpriser och elavtal

Som du ser, så kan det absolut vara på sin plats och du gynnas av att vara lite aktiv på elmarknaden för att jämföra samt få till ett bättre elavtal. Elpriset är som sagt rörligt på elmarknaden och du kan spara pengar helt klart genom att få det bästa elavtalet för dig och din bostad.

 

Petter Hedman

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *