Elförbrukning: Lägenhet vs Hus och Villa

Elforbrukning-hus-768x596

Hur mycket el går det åt hemma?

Det är, som vi alla vet, stor skillnad på att bo i en lägenhet jämfört med i en villa om man ser till elförbrukningen. I en lägenhet behöver man sällan bekymra sig så mycket över elförbrukningen då det oftast endast rör sig om ett par 100-lappar i elräkning varje månad. Med detta inte sagt att man inte ska bry sig om att välja ett billigt och bra elavtal, det finns fortfarande pengar att spara. Var noga och jämför elpriser innan du väljer elavtal.

Elräkningen

I ett hus däremot, kan elräkningen landa på flera tusen kronor varje månad, framför allt under vintern då elpriserna ofta gå upp. Om man bor i hus finns det i de flesta fall ännu mer pengar att spara på att se till att man har ett bra elavtal och att man inte förbrukar mer el än nödvändigt.

Därför tänkte vi här ge er en överblick och lite närmare information kring de olika elförbrukningsposterna för lägenheter respektive villor och på vilka punkter de skiljer sig åt.

Elförbrukning villa

I en villa är det många olika elförbrukande poster man bör ta hänsyn till, många av dem är stora och utmärkande medan andra kanske inte funderas över allt för ofta. Genomsnittlig elförbrukning för en villa med direktverkande el som uppvärmning är ca. 25 000 kWh per år varav uppvärmningen utgör upp till 15 000 kWh.

Självklar är det viktigast att ha koll på de största punkterna men samtidigt bör man vara medveten om de alla så man inte råkar ut för några oönskade överraskningar första gången flyttar till ett hus eller en villa. De stora posterna man bör se över är:

Uppvärmningen

– Hur värms huset upp? Den absolut dyraste uppvärmningskällan är elektricitet. Om du endast har element som drivs med el kan du räkna med en hög elförbrukning och således höga elräkningar, framförallt under vinterperioden. Har du däremot en värmepanna vilken du eldar med ved i, ja då kan du komma undan betydligt billigare. Det finns även andra pannor där du kan elda med olja eller med pellets. Även bergvärme har på senare år blivit väldigt populärt. Stäm, om möjligt, gärna av med den tidigare husägaren vad deras räkning för uppvärmning och el har legat på.

Hushållselen

– Med hushållsel menar man den elektricitet man dagligen använder. Denna el går till att driva lampor, tvättmaskin, spis och andra hushållsmaskiner. I ett hus blir hushållselen alltid dyrare än i en lägenhet eftersom man ofta har fler rum och större boyta med fler lampor och andra elektriska apparater. I ett hus har man också ofta har en trädgård att sköta om vilket kan leda till ytterligare användande av eldrivna apparater. Bor man i ett lite äldre hus med gamla och omoderna elledningar och installationer kan man räkna med en lite högre kostnad jämfört med i ett modernt och nyinstallerat hus.

Storleken på huset

– Ju större hus man har desto mer elektricitet förbrukar man. Tänk på alla lampor som finns i respektive rum, kanske har ni fler tv-apparater, datorer och andra elektriska ting. Beroende på hur många rum du skall värma upp, så ökar ju uppvärmningskostnaden ju större hus och flera rum du har. Tänk även på isolering av ditt hus, drag vid fönster, hur varmt du har inomhus och andra faktorer.

Elforbrukning-hus-768x596

Elförbrukning lägenhet

I en lägenhet behöver man egentligen bara ta i beaktning den el man benämner som hushållsel. För en genomsnittlig lägenhet brukar detta ligga på mellan 2 000 – 2 500 kWh per år. Detta förutsatt att kostnaden för uppvärmning ingår i hyran.

De lägenheter som hyrs ut eller säljs med begreppet ”kallhyra” bör man se upp med. Här får man betala för uppvärmning och det kan under kalla månader bli väldigt dyrt. Det behöver dock inte hamna på elräkningen utan det beror på vilket typ av uppvärmning som används i huset. I övrigt är de stora, elförbrukande posterna i en lägenhet som följer:

Elförbrukning och användning

  • Ugn och spis – En ugn kan dra väldigt mycket el, detta gäller särskilt gamla och/eller stora ugnar.
  • Kylskåp och frys – Dessa kan dra mycket elektricitet, särskilt om de är av äldre modell eller om de inte är avfrostade.
  • Datorer och tv-apparater – Särskilt stationära datorer samt äldre och större tv-apparater drar mycket ström. Stäng av tv:n på riktigt och inte bara genom fjärrkontrollen när du inte tittar.
  • Tvättmaskin och torktumlare – Även dessa är stora energitjuvar, tänk på att principen; ”Ju nyare desto bättre” gäller här. Sedan ska man försöka köra fulla maskiner för att minska antalet körningar.

Små förändringar sparar pengar

Tänk på att det finns många sätt att spara pengar på, att jämföra elavtal samt att vara energismart är goda idéer. Tips och råd på hur du kan använda mer grön el hittar du i denna artikel. Du kan absolut sänka din elförbrukning och spara pengar på din el på många sätt. Vi rekommenderar att du läser vidare i ämnet och lär dig från grunden hur du kan bli mer energismart och på så sätt spara både på miljön och dina egna pengar.

Petter Hedman

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *