Dolda kostnader husköp: Extrautgifter som tillkommer

Hus-dolda-kostnader

Vilka extrautgifter blir det för ditt hus?

Med dolda kostnader menar vi kostnader som kan vara lätta att glömma bort eller förringa när man skall köpa eller bygga nytt hus. Dolda kostnader vid husbygge kan till att början med handla om vad som ingår och vad som inte ingår i huset. Dolda avgifter runt själva husbygget tillkommer och dessa behöver du ha koll på.

Vad ingår i färdigställandet av huset?

Ingår färdigställande av övervåning? Om inte, ingår isolering och arbetet med isoleringen? Trappa mellan undervåning och övervåning. Fönster på övervåningen, fönsterspröjs, vitvaror, inredning som städskåp och maskiner i tvättstugan? Behöver extra elkontakter installeras? Ingår spotlights i badrum och wc? Ingår badkar? Garderober?

Dolda-kostnader-huskop

Utvändigt och invändigt

Utvändigt på och runt huset finns en stor risk att priset skenar iväg efter husbygget och var noga med att kontrollera vad som ingår i markarbetet och be om en beskrivning av hur tomten kommer se ut när huset står färdigbyggt. Troligtvis en leråker men det är viktigt att veta innan. Ingår grusad uppställningsplats för bil? Grusad gång mellan parkeringsplats och entrén?

Vad ingår i priset och vad tillkommer?

Det kan vara bra att rita upp hur tomten ska vara när den är klar och ta in offert från grundläggningsfirman på vad det arbetet kostar, även om tomten är något som ska fixas efter att huset är klart för att inte förstöras. Vad kostar det att jämna ut eventuella stup samt leverans av matjord (det du planterar i) och grovfixande kan verkligen vara en stor dold kostnad.

Arbeta med hus och tomt själv

Att man sedan själv behöver göra tomten jämnare, plantera buskar, träd, stätta upp staket osv kostar stora summor pengar. Vad kostar det att även bygga till trappa upp till dörren och tak över ytterdörrar? Belysning utanpå huset behövs den mörkare tiden på året, ingår fasadbelysning? Om inte, finns det förberedda uttag för att installera belysning i efterhand? Kommer fasaden vara omålad eller färdigmålad? Kostnaden för att måla ett hus är inte obetydlig, framför allt inte om du behöver hyra byggställningar för att nå.

Hus-dolda-kostnader

Dolda kostnader vid husbygge

 • Vid grundarbetet kommer en utsättning att göras, detta ingår oftast inte i priset för huset eller leveransen. Räkna med ca 5.000-10.000 kr.
 • KA (Kontroll Ansvarig) kostar ca 20.000-30.000 kr.
 • Bygglov ca 70.000-90.000
 • Gatukostnad (betalas till Kommunen för att du kommer utnyttja kommunens väg) ca 150.000 (beroende på vad Kommunen bestämt)
 • Anslutning vatten ca 85.000
 • Byggvatten ca 10.000
 • Hyra av elskåp och byggel under tiden huset byggs (hyra betalas per månad, likaså elräkning) Hyra av elskåp ca 2000 kr/månaden plus elkostnad.
 • Lagfart är 1,5%
 • Pantbrev är 2% plus uppläggningsavgift
 • Byggkreditivets räntor under byggperioden
 • Sidobyggnad (förråd, garage, cykelparkering osv)
 • Invändig inredning: badkar, tvättmaskin, torktumlare, städskåp, garderober mm.

Kostnader utöver själva huset

Här ovan ser du de dolda kostnader som tillkommer när du skall köpa och bygga nytt hus. Det är en del självklara saker du måste betala extra för, men den del saker och produkter kanske du inte hade tänkt på tidigare. Hoppas du har hjälp av artikeln och att du har en bra insikt vad gäller att köpa hus, hur det går till och vad som tillkommer på priset för själva huset och byggnationen.

Petter Hedman

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *