Betong: Tillsätt rätt mängd vatten när du blandar

Blanda-betong

Bästa sättet att tillsätta vatten när du blandar din betong

Själva ordet cement står för en substans som tillverkas av en blandning av grova aggregatmaterial med ett cement som bereds med vatten. När det genomgår sin kemiska reaktion, som vanligtvis inkluderar viss värmebehandling, utvecklas det till ganska hård sten. Den vanligaste kalkbaserade cementen finns i offentliga utrymmen som trottoarer och vägar.

Sten i sig har inte mycket massa, så den mängd cement som behövs för att uppnå slutprodukten är relativt obetydlig. Det är processen att kombinera denna cement med vatten eller en annan vätska som ger den den hårda känsla som vi alla är vana vid.

Våtblandning vid hemmaprojekt

Hemprojekt kräver ofta våtblandning. Anledningen är att man måste kompensera för den tid det tar att få blandningen helt våt innan man börjar blanda eller häller den på ytan av det man vill använda den på. I hemmet kan du använda en torrblandning som innehåller lite vatten. Detta gör det lättare att applicera och blandar cementet ordentligt. Den torra betongblandningen blandas vanligtvis med en vattenbaserad hydroxid för att ge den den där flashigheten som vi alla söker.

Betong-cement-pump

Olika typer av cementblandningar

Det finns olika typer av cementblandningar tillgängliga. Om du ska bygga ett nytt hus bör du undersöka vilka byggmaterialalternativ som finns tillgängliga. Dina valmöjligheter omfattar Portlandcement, krossad sten, vanlig cement och granulerad cement. Alla dessa har sina fördelar och nackdelar.

Portlandcement – Ett vanligt alternativ

Portlandcement är en blandning av kalciumkarbonat och sand som har blandats med vatten. Det är idealiskt för att göra betong, eftersom det är ett mycket tåligt byggnadsmaterial som inte spricker eller smulas sönder. Det har dock sina nackdelar. Portlandcementets låga kostnad jämfört med andra typer av betong gör det till ett billigare alternativ när det gäller att göra betong, men den negativa miljöpåverkan gör Portlandcementet till en produkt med lågt värde när det gäller byggmaterial.

Krossad sten – Kostnadseffektivt

Krossad sten är en annan produkt för heminredning som kan användas för att göra ditt hem mer attraktivt. Det är också ett kostnadseffektivt alternativ. Med krossad sten kan du bygga en imponerande byggnad om du kombinerar den med en bra blandning av grus och sand.

Grus och sand är dock inte lika brandsäkra som cement och rekommenderas inte för projekt i närheten av brännbara material som gasapparater och brännbara vätskor. Dessutom är det möjligt att den extra kostnaden för att använda grus och sand kan uppväga de besparingar du får genom att använda Portlandcement, vilket upphäver den positiva effekten av att använda dem.

Blanda-betong

Sand och grus – En annan teknik

Sand och grus finns i mindre och mer prisvärda blandningar än Portlandcement, och de är perfekta att blanda hemma. Att använda sand och grus effektivt kräver dock en exakt blandningsteknik som kan leda till katastrofala resultat. En dåligt blandad sats av sand och grus kan till exempel äventyra effektiviteten hos en asfalterad uppfart eller försämra styrkan hos en ny grund för ett husbygge.

Rätt konsistens för rätt jobb

Det är viktigt att rätt konsistensblandning används när man blandar betong. Den typ av betong som ska användas avgör vilken konsistens som ska användas. Om du vill att betongen ska ha en slät känsla eller en grov konsistens ska du använda en långsammare blandning som blandas med vatten enligt tillverkarens rekommendationer.

Om du vill ha en fin, texturerad textur bör blandningen du använder vara mycket snabbare och lättare att blanda. Betong som är för torr kan också få en grov yta, så om du blandar betong för landskapsarkitektur är det en bra idé att tillsätta vatten även när blandningen fortfarande är ganska rinnig.

Sand, kalksten eller ostronskal

Andra tillsatser som du kan överväga att använda när du blandar din betongblandning är sand, kalksten eller krossade ostronskal. Du kan hitta betongblandningar som kombinerar sand och grus på Internet eller genom att titta i en katalog från en byggvaruaffär. Blanda dock inte för mycket aggregat, annars kan den resulterande pastan kännas för lös, vilket gör din uppfart ännu halare.

Petter Hedman

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *